Yumyumandsome's Blog

Коледни сладки

Posted on: декември 26, 2010

Нещо толкова дребно като коледната курабийка може да донесе много забавни моменти, дори и когато се цапаш почти до уши в лаишките си сладкарски опити да оформиш идеите си (или поне при мен беше така). А готовите вече творения носят топло и весело настроение на всички, на които ги поднесеш.

Всички сладки са направени с едно и също тесто и глазура.
за курабийките

2 жълтъка
2/3 ч.ч. захар (не прекалявайте, защото глазурата е сладка)
100 гр.масло
4 с.л. какао (натурално)
1/4 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. сол
1 ч.л. канела
кората на един портокал
3 с.л. прясно мляко
2,5 – 3 ч.ч. брашно (трябва тестото да е достатъчно твърдо за точене)

за кралската глазура

1 белтък
1 щипка сол
1 ч.л. лимонов сок
1 п. ванилия
150-200 гр. пудра захар (зависи колко голям е белтъкът)
сладкарски бои за различните цветове украса (червен, зелен и бял като типично коледни)

Смесвате продуктите за тестото на курабийките и част от него разточвате за плоските сладки с глазура. Отрежете с формички различните сладки и ги печете на 180 С за около 15 мин. или докато ръбчетата леко променят света си. Като ги извадите ги оставете да изстинат добре, преди да започнете да ги украсявате.
Кралската глазура се приготвя относително лесно. Разбивате белтъка, солта, ванилията и лимоноввия сок на сняг и постепенно добавяте пудрата захар, докато не получите желаната гъстота. Разделяте готовата смес на колко цвята искате да имате и оцветявате всяка с желаната боя. Напълнете готовите цветове в пошове за еднократна употреба, за да работите спокойно (ако оставите глазурата в купата, тя ще изсъхне доста бързо).
Следващия етап е развихрян нае въображението ви или просто проверявате в youtube за начини за украсяване на курабийки („icing cookies“). Аз просто приложих изпитания метод с клечката за зъби. Запълвате сладката с глазурата, разтръсквате малко за да стане повърхността гладка и правите няколко вертикални линии с другите цветове. После с помощта на клечка за зъби минавате вертикално нагоре-надолу, като правите желаните шарки. Ако забърсвате клечката след всяко движение, шарките ще стават по-ясни и красиви. Оставете глазуата да се втвърди за час-два, преди да са готови за похапване. Това е доста лесен, а и ефектен начин да нашарите сладките.


С тестото направих и сладки с коктейлни черешки. Много е лесно. Просто вземате малко от тестото и го разплесквате леко, за да обвиете по-лесно черешката. После само пооформяте малко курабийката и печете пак на 180 С.
Последните сладки са малки бастунчета. За тях просто правите две масурчета от тестото и ги сплитате. В тавата ги поставяте с формата на бастун и печете. Ако желаете може за тяхното тесто да не ползвате какао, а да разделите сместа 2 и да оцветите в червено и зелено или бяло, за да постигнете по автентичен резултата. Или просто да ги нашарите с малко от глазурата.

Вашият коментар


  • yumyumandsome: Здравей, Koki! Да, стават нещо подобно на целувки, но все пак има кокос в тях и това на
  • Inlovewiththecoco: Стана уникално! Всички десерти в сайта са по вкуса ми - леки и ужасно вкусни;) Няка
  • koki: като "целувки" ли стават?