Yumyumandsome's Blog

Портокалова торта Шарлота (Orangne Charlotte) Честит Рожден Ден, Баткооо….!!!

Posted on: март 6, 2011

Днес моят любим брат става с една година по стар. В негова чест направих диетичена торта на тема портокали. В нея няма масло, има много малко брашно и само малко захар. Шарлотата е лесен и бърз сладкиш. Вие бихте могли да си спестите печенето на бишкототе и направо да си ги купите от магазина. Аз предпочетох да ги направя вкъщи, защото така можех да направя два блата с кръгла форма,което е по-лесно от реденето и напасването на парчета.

за бишкотите Савоярди (biscuits Savoiardi)

7 белтъка

1/4 ч.л. сол

1 ч.л. лимонов сок

60 гр захар + 30-на за поръсване

7 жълтъка

130 гр.  фино брашно за сладкиши

Разбийте  белтъците, солта и лимоновия сняг на сняг и разбъркайте в „снега“ захарта. Разбийте леко жълтъците и внимателно ги добавете към белтъчната смес. Преситете брашното и започнете да го прибавяте към яйчната смес, като слагате по 1-2 лъжици и загръщате внимателно сместа, за да не се загуби обемът на тестото. Напълнете готовото тесто в пош с кръгъл широк накрайник (моят беше 2 см в диаметър). Върху хартия за печене или силиконово килимче оформете двата блата, като започнете да чертаете с кръгообразни движения почти до големината на тавичката. Имайте предвид, че трябва да оставите място за страничните бишкоти. Преди да сложите да печете бишкотите и блатовете, първо ги наръсете с кристална захар. Аз ги пекох наведнъж (в две тави на 2-рия и 4-тия ред на фурната), на конвекторна програма 180 С за около 15-20 мин, или докато порозовеят. В друга тава шприцовайте бишкоти от сместа. Имайте предвид големината им да е със 1-2 см по голяма от ръба на тавата, за да можете  да ги подравните, преди да започнете да  редите тортата. Изпечете и бишкотите.Оставете всичко да изстине добре, преди да започнете с реденето. За моята торта ми бяха нужни 15 броя бишкоти, но това зависи от големината им. Идеята ми беше да са широки приблизително колкото парче торта.
за мусовете

първият слой

300 гр Маскарпоне

2 бр портокали (настъргани кори и изцеден сок~ 200 мл.)

50 мл. портокалов ликьор (ако имате, иначе заменете с толкова портокалов сок)

2 с.л. пудра захар (въпрос на вкус, моята цел беше диетичен сладкиш)

*   5 гр желатин (10 гр общо, разтворен в портокаловия сок и разделен между двата муса)

Оставете Маскарпонето да се стопли до стайна температура, за да го размесвате по-лесно. Разбъркайте в него другите съставки (половината от портокаловия сок, с разтворения в него желатин; настърганата портокалова кора; пудрата захар; ликьора).
вторият слой

300 мл бита сметана

60 гр  натурален шоколад (настърган)

2 с.л. пудра захар

*  5 гр. желатин

Избийте сметаната и добавете в нея шоколадовите стърготини и остатъка от портокаловия сок с желатин в него.

за третият слой

1 буркан портокалово сладко~300 мл. (аз намерих много добър диетичен гръцки конфитюр)

2-3 капки оранжева боя ( по желание)

Преди да залеете тортата със сладкото, го стоплете малко в микровълновата, за да се втечни.

Реденето става много лесно. Моята тавичка беше 26 сам. в диаметър, с махащо се дъно. Подложете кръг от хартия за печене на дъното и изрежете ленти за стените. Сложете хартията и нардете бишкотите по стените на тавата. Сложете долния блат и леко го намажете с малко ликьор по желание. Изсипете  муса с Маскарпонето. Сложете втория блат, намажете леко и него и сложете и сметановия мус, като загладите повърхността на сместа. Оставете тортата за 20-на мин. в хладилника и после излейте затопленото сладко. Тортата има нужда от около час, да стегне в хладилника. Украсете с портокал или сметана. Аз използвах захаросани корички от портокал, навити във формата на розички.

Вашият коментар


  • yumyumandsome: Здравей, Koki! Да, стават нещо подобно на целувки, но все пак има кокос в тях и това на
  • Inlovewiththecoco: Стана уникално! Всички десерти в сайта са по вкуса ми - леки и ужасно вкусни;) Няка
  • koki: като "целувки" ли стават?